Zit je elke zomer weer op de knietjes te zweten in de brandende zon? Trek je al het onkruid er met de hand uit? Of denk je grote halen snel thuis en gooi je heel je tuin vol met de giftigste bestrijder? Met als gevolg dooie planten. Wil je weten of je het al die tijd goed hebt gedaan?

Of heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij leggen je hier alles van A tot Z uit.

Wat is onkruid?

Onkruid is subjectief. Ja je hoort het goed. Jij bepaalt wat wel onkruid is en wat geen onkruid is. Onkruid bestaat eigenlijk helemaal niet. Het verschil tussen een plant en onkruid, dat is jouw mening. Alle planten waarvan jij ze niet in je tuin wilt hebben zijn dus onkruid.

Onkruid soorten

Voordat je onkruid wilt gaan verwijderen. Is het handig om te weten wat voor soorten er zijn. Er zijn twee soorten onkruid: zaadonkruid en wortelonkruid.

  • Zaadonkruid
    De naam zegt het al dit onkruid wordt verspreid via zaden. De zaden komen terecht in je tuin door de wind of vogels.
  • Wortelonkruid
    Wortelonkruid is het lastigst om te verwijderen. Dit komt door de lange wortels die zich onder de grond genesteld hebben. Om ervan af te komen moet je de hele wortel verwijderen.

Onkruid herkennen

Ondanks dat onkruid subjectief is. Heb je een aantal planten die meeste mensen als onkruid zien. En dus liever niet in hun tuintje hebben.

  1. Zevenblad
  2. Paardenbloem
  3. Vogelmuur
  4. Haagwinde
  5. Brandnetels
  6. Heermoes
  7. Distel
  8. Kleefkruid
  9. Boterbloem
  10. Varkensgras

Waarom verwijderen?

Je prachtig ingezaaide gazon. De kleurrijke border waar je zo hard aan hebt gewerkt. Of de gloednieuwe tegels die je net hebt gelegd. Heel erg vervelend als daar zich planten gaan nestelen die je daar eigenlijk niet wilt hebben. Het kan je mooie tuintje verpesten. Maar met de juiste methode is het weer precies zoals jij het hebben wilt.

Voorkomen

Wij zijn van mening dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Daarom kan je de volgende dingen gebruiken om het onkruid één stap voor te zijn.

  • Anti-worteldoek
    Dit is een oplossing die vooral geschikt als u een nieuwe tuin gaat aanleggen. Zorg dan dat je een anti-worteldoek gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er geen licht bij het onkruid kan komen. Vooral geschikt voor grindpaden en tegels.
  • Bodembedekker
    Je border zonder onkruid? Snippers van boomschors is een mooie bodembedekker dat het onkruid tegen houdt. Dit zorgt er ook voor dat er geen licht en lucht bij het onkruid komt. Hierdoor kan het onkruid niet groeien.
  • Voegen met zand
    Wanneer je voegen van de tegels vrij hebt gemaakt van zand. Vul de voegen dan met voegzand. Voor onkruid bevat dit geen voedingstoffen voor eventuele zaadjes en krijgen ze dus geen ruimte om te groeien.
  • Vegen
    De meest voor de hand liggende oplossing is af en toe vegen. Haal dus regelmatig even de bezem over de tegels. Dit voorkomt dat de zaden de kans hebben om zich te verspreiden en ontkiemen.

Wat je niet moet doen

Er zijn ook een aantal dingen die je absoluut niet moet gebruiken voor het bestrijden van onkruid. We noemen ze hieronder even voor je op.

  • Huis-, tuin en keukenmiddelen
    Hieraan kan je denken aan middeltjes zoals azijn, keukenzout en chloor. Dit moet je absoluut niet gebruiken voor het bestrijden. Allereerst zijn deze middelen schadelijk voor het milieu. Ten tweede is dit zelfs verboden door de overheid. Het kan uiteindelijk het grondwater vervuilen.
  • Bestrijdingsmiddelen (gif)
    Er zijn tegenwoordig veel bestrijdingsmiddelen te koop. Dit is echter geen duurzame oplossing. Ook hierdoor sterft alles af en kan het grondwater vervuild raken. Als je echt niet anders kan kijk dan milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen met natuurlijke stoffen en met een toelatingsnummer van het Ctgb.

Onkruid plekken

Je kan onkruid op verschillende plekken hebben. De ene plek is nog vervelender dan de andere. Misschien zie je wel onkruid verschijnen tussen de grassprieten van je prachtige bijgehouden grasmat. Of wordt je border verpest door de lelijke plantjes. Of misschien zijn de voegen van de tegels overgenomen door de afzichtelijke onkruidplantjes.

Hoe verwijder je onkruid in gazon?

onkruid in gazon

Onkruid in het gazon bestrijden is misschien wel een van de vervelendste plekken. Het beste is om het er gewoon uit te trekken. Dit kan met de hand of je kan het steken

  • Wieden met de hand
    Ja, het kost tijd. Ja, je moet op de knietjes. Je wil het misschien niet horen maar…Het weghalen met de hand is een van de beste manieren om onkruid te bestrijden. Wanneer je het onkruid uit de grond trekt met wortel en al, zal het langer duren voordat het terug komt. Ook voorkom je dat je andere planten beschadigt of verwijdert. Probeer het bij te houden zodat het uiteindelijk minder tijd zal kosten en je tuin langer mooi blijft.
  • Onkruid steken
    Met een onkruid steker weet je bijna zeker dat je de hele wortel uit het gras haalt. Echter laat dit wel plek achterlaten die weer dicht moet groeien.

Hoe verwijder je onkruid in de border?

  • Wieden
    Ook bij een border blijft het met de hand weghalen een van de beste manieren. Zo voorkom je ook dat je andere planten beschadigt of verwijdert.
  • Schoffelen
    Met schoffelen kan je veel onkruid weghalen in een korte tijd. Echter heeft het ook wat nadelen. Met schoffelen breek je vaak de wortel en verwijder je hem niet. Hierdoor groeit het onkruid ook weer sneller terug. Daarom is dit vooral manier die geschikt is voor zaadonkruid door de kleinere minder sterke wortels.

Hoe verwijder je onkruid tussen de tegels?

onkruid tussen tegels
  • Kokendheet water
    Kokendheet water is een milieuvriendelijk manier en kan zeer effectief zijn. De wortels sterven hierdoor af. Je moet dit echter wel een paar keer herhalen want na één keer zal de wortel niet gestorven zijn. Als je dit voor grotere oppervlakte gebruikt kan het dus veel tijd kosten. Een alternatief is dan om een apparaat te kopen die grotere stukken aan kan doormiddel van stoom.
  • Wegbranden
    Een ander milieuvriendelijk alternatief is een gasbrander of elektrische onkruidbrander. Hiermee stel je het onkruid korte tijd bloot aan een hele hoge tempratuur. De plant droogt uit en sterft af. Dit is ook een methode die je wel een paar keer moet herhalen om helemaal effectief te zijn.

Moment van weghalen

Het moment dat jij je gaat irriteren aan je onkruid schijnt vaak het zonnetje al en zit jij lekker in je tuin. Dit helaas niet het beste moment om het onkruid weg te halen. Het beste is om je onkruid weg te halen voordat de zomer begint. Hierdoor krijgen plantjes geen kans om te groeien. Het is ook makkelijker om de wortels te verwijderen. Ze breken dan minder snel af en je trekt ze dan makkelijker uit de grond.