Wat is oorsmeer?

Oorsmeer is het geelbruine plaksel dat in je oor zit. De meeste mensen vinden het niet erg fris. Een andere naam voor oorsmeer is cerenum of oorwas.

Wat de meeste mensen niet weten is dat het door het lichaam aangemaakt wordt om de oren te beschermen. Meestal wordt het oude oorsmeer zichtbaar door bijvoorbeeld het bewegen van je kaak tijdens het eten.

Is oorsmeer slecht?

Nee. Oorsmeer is niet slecht. Sterker nog het is juist goed als je oorsmeer hebt. Hoe meer oorsmeer, hoe beter je oren beschermd zijn tegen alles wat niet in je oor thuishoort. Oorsmeer heeft heel veel beschermende functies. Eigenlijk hoef je dus niet je oren schoon te maken door je oorsmeer te verwijderen.

Functies oorsmeer

Oorsmeer beschermt ons oor tegen heel veel verschillende dingen. Het is dus ontzettend nuttig. Doordat het geelbruine goedje een zure en plakkende substantie is houdt het heel veel dingen tegen die niet in je oor thuishoren.

Oorsmeer heeft de volgende functies:

 • Het tegen houden van bacteriën en schimmels

 • Houdt vocht zoals regen en zweet tegen

 • Helpt tegen uitdroging van het oor

 • Zorgt ervoor dat het stof en vuil blijft plakken

Wat je niet moet doen om je oorsmeer te verwijderen

De artsen zijn het erover eens dat het nooit een goed idee is om iets in je oor te stoppen. Je oren kunnen zichzelf meestal goed schoonmaken en hebben dus geen hulp nodig.

De volgende dingen moet je absoluut niet doen:

 • Wattenstaafjes
  Gebruik nooit een wattenstaafje om het oorsmeer in je gehoorgang schoon te maken. De kans is groot dat je het oorsmeer alleen maar verder in je oor duwt. Je kan een wattenstaafje wel gebruiken om de buitenkant van je oor schoon te maken.
 • Oorsmeer verwijderaars
  Op het internet zijn vele oorsmeer verwijderaars te vinden. Je kan zelfs metalen setjes voor oorreiniging kopen en speciale reinigers met een cameraatje erin. Ook dit is allemaal overbodig. De kans dat je oren beschadigt hiermee is groot.
 • Oorkaarsen
  Behalve wattenstaafjes of andere kleine of puntige voorwerpen moet je ook geen oorkaarsen gebruiken. Deze kaarsen werken meestal niet goed en kunnen zelfs letsel veroorzaken. In het ergste geval gaat het dan om brandwonden veroorzaken of schade aan de binnenkant van het oor.
 • Vreemde objecten
  Dit is natuurlijk vanzelfsprekend maar ga nooit met objecten in je oor peuteren die daar niet voor bedoeld zijn.

Hoe verwijder ik veilig oorsmeer?

Wanneer u toch zelf op een zo’n veilig mogelijke manier oorsmeer wilt verwijderen zijn er verschillende mogelijkheden.

U kunt de volgende manieren proberen:

 • Oorspray of oordruppels: verzacht het oorsmeer en bevordert de afvoer van het oorsmeer.
 • Earshower: spoelt overtollig oorsmeer zachtjes weg.
 • Olie: verzacht je oorsmeer en voert het af.

Doe het zelf oplossing: olie

Wanneer je trommelvlies geen buisje of gaatje heeft kan je deze methode proberen.